Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studentské start-upy: založení a rozvoj
Miček, Tomáš ; Chlebovský, Vít (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Předmětem této práce je analýza současného stavu trhu se zeleninou a microgreens v České republice a vytvoření podmínek pro vybudování vlastní farmy microgreens. Výsledek práce je podpořen zjištěními vycházejícími z užití analytických nástrojů jako je SLEPTE, SWOT, Porterova analýza pěti sil a lean canvas. Teoretická část obsahuje definice základních pojmů týkajících se podnikání, startupů a analytických nástrojů. Výsledkem této práce je shrnutí získaných dat a následné zhodnocení proveditelnosti projektu.
Stanovení obsahu karotenoidů u vybraných druhů mikrozeleniny
Otrusinová, Kateřina
Diplomová práce je zaměřena na obsah karotenoidů (β-karotenu a luteinu) ve 14 druzích mikrozeleniny. Ačkoliv je mikrozelenina malé velikosti, je výrazná svou chutí, barvou a zdravotními benefity. Výsledky ukázaly, že různé druhy mikrozeleniny obsahují velmi odlišné množství β-karotenu a luteinu. Obsah β-karotenu se pohyboval v rozmezí 1,55–4,82 mg / 100 g čerstvé mikrozeleniny, obsah luteinu byl v rozmezí 2,33–8,01 mg / 100 g čerstvé mi-krozeleniny. Při srovnání naměřených hodnot v mikrozelenině s koncentracemi těchto karotenoidů ve zralé zelenině nalezených v literatuře, mikrozelenina je často bohatším zdrojem β-karotenu a luteinu. Vzhledem k tomu, že jsou karotenoidy biologicky aktivní látky se silnou antioxidační schopností, porovnání obsahu těchto pigmentů v různých druzích mikrozeleniny je podstatné jak pro potravinářský průmysl, tak i pro konzumenty jako takové.
"Obsah kyseliny askorbové ve vybraném sortimentu produktů typu ""microgreens"""
Suchyňová, Michaela
Diplomová práce se zabývá obsahem kyseliny askorbové ve vybraném sortimentu produktů typu „microgreens“. Jelikož je tato nová kategorie zeleniny bohatá na další fytonutrienty, pojednává tato práce i o obsahu celkových polyfenolů. V teoretické části je popsána chemická struktura a vlastnosti vitaminu C, jeho biosyntéza, metabolismus a funkce a také doporučená denní dávka a v jakých zdrojích jej lze nalézt. Dále jsou popsány polyfenoly a jejich funkce na lidský organismus. Důležitou částí jsou i základní informace o microgreens, proces klíčení, podmínky pěstování a přehled jednotlivých druhů. Na konci této části jsou popsány metody, které se využívají pro stanovení kyseliny askorbové a polyfenolů. Praktická část je zaměřená na metodiku, vlastní měření a zjištěné výsledky u jednotlivých druhů microgreens. Kyselina askorbová byla získána extrakcí z čerstvých vzorků, jako extrakční činidlo sloužila v prvním případě kyselina šťavelová a v druhém případě kyselina metafosforečná. Obsah kyseliny askorbové byl poté stanoven pomocí metody HPLC. Polyfenoly byly extrahovány z lyofilizovaných vzorků do 80% metanolu a množství polyfenolů bylo stanoveno spektrofotometricky. Největší koncentrace kyseliny askorbové byla v černé toskánské kapustě a nejmenší koncentrace byla ve slunečnici roční. Nejvyšší obsah polyfenolů byl naměřen u řeřichy seté, nejnižší u pažitky čínské.
Pěstování microgreens v mateřské škole
Kapuciánová, Karolína ; Jančaříková, Kateřina (vedoucí práce) ; Loudová Stralczynská, Barbora (oponent)
Diplomová práce se zabývá pěstováním microgreens v mateřské škole. Microgreens jsou mladé rostliny různých druhů zeleniny, které se sklízejí přibližně ve stáří deseti dnů. Díky jednoduchosti vypěstování je to vhodná činnost pro děti předškolního věku v mateřské škole. Kromě zdravé potraviny přináší dětem pěstování microgreens příležitost rozvíjet klíčové kompetence a pregramotnosti. Teoretická část práce zpracovává informační základnu pro pěstování microgreens v podmínkách mateřské školy. Zabývá se pěstováním rostlin z hlediska historického, legislativního i didaktického, a také se zabývá jednotlivými druhy microgreens, možnostmi využití a postupy pěstování vhodnými do mateřské školy. Cílem diplomové práce je představit možnost pěstování microgreens v mateřských školách. Empirická část se zaměřuje na navržení a realizaci souboru aktivit, v rámci kterého děti v mateřské škole pěstují microgreens. Mimo pěstování jsou do souboru aktivit přiřazeny i další činnosti, při kterých děti téma microgreens v jednotlivých fázích růstu využívají. Soubor aktivit má především environmentální výchovné a vzdělávací cíle a je tvořen pomocí logického modelu. Je realizován v mateřské škole, kde autorka pracuje, a v dalších 53 třídách, zejména z mateřských škol zapojených do iniciativy Skutečně zdravá škola. Cílem...
Studentské start-upy: založení a rozvoj
Miček, Tomáš ; Chlebovský, Vít (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Předmětem této práce je analýza současného stavu trhu se zeleninou a microgreens v České republice a vytvoření podmínek pro vybudování vlastní farmy microgreens. Výsledek práce je podpořen zjištěními vycházejícími z užití analytických nástrojů jako je SLEPTE, SWOT, Porterova analýza pěti sil a lean canvas. Teoretická část obsahuje definice základních pojmů týkajících se podnikání, startupů a analytických nástrojů. Výsledkem této práce je shrnutí získaných dat a následné zhodnocení proveditelnosti projektu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.